2021. évfolyam / 2021/2.

Nyelvi határtalanítás és „szónemesítés” – Konferenciabeszámoló a szabadkai fordítástudományi konferenciáról

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes tanulmányt a Magyar Jogi Nyelv nyomtatott lapszámában olvashatja el. A folyóiratra itt tud előfizetni. A Magyar Jogi Nyelv – valamint sok más jogi szaklap – valamennyi tanulmányát olvashatja a Jogkódex Szakcikk Adatbázis Plusz moduljában.

Szabadkán 2021. november 4-én a Magyar Nemzeti Tanács Nyelvi határtalanítás és „szónemesítés”. A fordítástechnikák XXI. századi kihívásai és lehetőségei. Tudomány: iránytű az élhető jövőhöz címmel a Magyar Tudomány Ünnepe 2021 rendezvénysorozat jegyében szakmai találkozót szervezett. Az esemény céljai közé tartozott magyar–szerb nyelvpárban a jogi terminológiának a gyakorlati és az oktatási tapasztalatokra épített terminológiai szemléletű bemutatása, a szerb cirill és latin betűs írásmód kérdése, amelynek egy nemrég elfogadott szerbiai törvény adott aktualitást, továbbá a nemi egyenjogúság megjelenítése és kezelése a fordításban egy szintén újonnan bevezetett törvény hatására.

A konferencia résztvevőit elsőként Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, majd Németh Gabriella, az OFFI Zrt. vezérigazgatója és Nyilas Mihály, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke köszöntötte. A Magyar Nemzeti Tanács épületében megtartott eseményen a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Ki­sebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság képviseletében Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, az OFFI Zrt. képviseletében Németh Gabriella, vezérigazgató ünnepélyes keretek között újabb kétéves megállapodást írt alá, ezzel folytatva a korábbi, az OFFI Akadémia keretében 2018 és 2021 között szakmai napok és konferenciák formájában megvalósult sikeres együttműködést. …

SZOTÁK SZILVIA
lektorátusvezető, OFFI Zrt.

TAMÁS DÓRA MÁRIA
terminológus, OFFI Zrt.