2023. évfolyam / 2023/1.

Megjelent a közérthető fogalmazás nemzetközi szabványa

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes tanulmányt a Magyar Jogi Nyelv nyomtatott lapszámában olvashatja el. A folyóiratra itt tud előfizetni. A Magyar Jogi Nyelv – valamint sok más jogi szaklap – valamennyi tanulmányát olvashatja a szakcikkadatbazis.hu oldalon.

2023 júniusában megjelent a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (International Organization for Standardization – ISO) szabványa a közérthető fogalmazásról.[1]

Miért volt szükség egy nemzetközi szabványra?

Bár számos kutatás, tanulmány és gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a közérthető fogalmazás milyen előnyökkel jár mind a szöveg alkotói, mind annak olvasói számára, eddig nem állt rendelkezésre egy egységes, sztender­dizált útmutató a szövegíróknak. A szabvány kidolgozásához a közérthető fogalmazás 2014-ben, nemzetközi szakemberek által elfogadott definícióját vették alapul, az előkészítés pedig az International Plain Language Federation keretében történt.[2] Magyarországról a Világos Beszéd alapítója, Gergely Vera a szerkesztőbizottság vezetőjeként vett részt a szabvány kidolgozásában.

Vinnai Edina
intézeti tanszékvezető egyetemi docens,
Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar,
Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék

 


[1] ISO 24495-1:2023 Plain language – Part 1: Governing Principles and Guidelines. https://www.iso.org/standard/78907.html. A nyilvánosan elérhető szöveg nem tartalmazza a szabvány teljes leírását, azt 92 svájci frankért lehet megvásárolni angol és francia nyelven.

[2] A szervezet honlapján további információkat olvashatunk a szabvány kidolgozásának folyamatáról: https://www.iplfederation.org/iso-standard