2022. évfolyam / 2022/1.

Beszámoló a Jogi terminológiai adatbázisok létrehozása workshopról

Ön itt egy cikkrészletet talál. A teljes tanulmányt a Magyar Jogi Nyelv nyomtatott lapszámában olvashatja el. A folyóiratra itt tud előfizetni. A Magyar Jogi Nyelv – valamint sok más jogi szaklap – valamennyi tanulmányát olvashatja a Jogkódex Szakcikk Adatbázis Plusz moduljában.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Jog és Nyelv kutatócsoportja, valamint a LITHME 2. munkacsoportja 2022. február 1-én online workshopot tartott, Jogi terminológiai adatbázisok létrehozása címmel. A workshop célja az volt, hogy összehozza azokat a jogászokat, terminológusokat és nyelvészeket, akiknek van tapasztalatuk jogi terminológiai adatbázisok és keresőeszközök létrehozásában. Az egyenként húszperces előadások, majd az azt követő beszélgetés a következő kérdések köré csoportosult: Mik a jogi terminológia sajátosságai, amit a terminológiai adatbázisok építésénél szem előtt kell tartani? Milyen speciális készségekkel kell rendelkezniük a jogi terminológiai adatbázison dolgozó terminológusoknak? Milyen különböző megközelítéseket ismerünk a jogi terminológiai adatbázisok felépítésében? Milyen fő elveket kell betartani? Kik az adatbázis célcsoportja/felhasználói, és ez hogyan befolyásolja az adatbázis felépítését?

A workshop előadói Tamás Dóra Mária (OFFI, Justerm), Somssich Réka (ELTE) és Gáspár Endre (Igazságügyi Minisztérium), valamint Palotai-Torzsás Tímea (Juremy) voltak. Az esemény angol szinkrontolmácsolással valósult meg; a workshopba a magyar ajkú hallgatóság mellett számos külföldi érdeklődő is bekapcsolódott. Alább az előadások rövid összefoglalóit közöljük.

Gáspár Endre
Láncos Petra Lea
Palotai-Torzsás Tímea
Somssich Réka
Tamás Dóra Mária